Att bli förälder är en av de största förändringarna i livet och just därför är det så viktigt att prata om jämställdhet redan från start. För oavsett hur din familjekonstellation ser ut så handlar jämställdhet om att dela på ansvaret för barn, hem och vardagsliv. Få en balans.
Vi brukar säga att man bör se familjelivet som en gemensam investering, inte bara i tid, utan också i möjligheter. När båda föräldrarna får chans att vara både närvarande i föräldraskapet och utvecklas i arbetslivet, skapas i regel en bättre balans som gynnar alla i familjen.
Hur ser ansvarsfördelningen ut i er familj?
En bra övning är att gå igenom familjens ansvarsfördelning. Hur ser egentligen ansvarsfördelningen ut i er familj? Region Skåne har tagit fram en checklista för att hjälpa föräldrar att se var ansvaret egentligen ligger och hur man utifrån den kan se över ansvarsfördelningen till att bli mer jämnlik.
Du hittar hela checklistan här: Checklista för familjen – om ansvarsfördelning
Några frågor att reflektera över tillsammans:
- Vem tar initiativ till att planera barnets aktiviteter och hälsokontroller?
- Vem håller koll på inköp av kläder, mat och annat som barnet behöver?
- Vem ser till att barnet har en fungerande vardag, från morgonrutiner till nattning?
- Vem får egentid och möjlighet att återhämta sig?
Genom att konkretisera hur ansvaret är fördelat blir det tydligare om det finns ojämnheter, och vad som kan göras åt dem.
Steg mot en mer jämställd vardag
Här är några steg att börja med för att skapa en mer rättvis fördelning:
- Prata om det. Öppen och ärlig kommunikation är nyckeln. Vad känns rättvist för er båda?
- Fördela ansvaret konkret. Skriv ner vem som gör vad och se till att uppgifterna roteras regelbundet.
- Se föräldraledigheten som en investering. Att båda tar ut ledighet gynnar inte bara barnet, utan också arbetslivet och jämställdheten i stort.
- Stöd varandra. Oavsett om det gäller att ta nätterna, hantera vab eller ge varandra egentid – teamwork är allt. <3
Kom ihåg! Jämställdhet i föräldraskapet handlar inte om att räkna minuter, utan om att båda ska känna sig lika delaktiga och värdefulla. När vi delar på ansvaret skapar vi en mer hållbar familjesituation och visar samtidigt våra barn att jämlikhet är något självklart, oavsett vilken familjekonstellation de växer upp i. Glöm inte heller att barnmorskemottagningar och barnavårdscentraler finns för att hjälpa dig och din familj om ni behöver råd. De kan ocksa hänvisa vidare till psykologer om så behövs.
| Team BabyHack <3